Zilveren Berdien

Hoe ‘dat luie meisje’ in Zilveren Berdien veranderde

Berdien Lammers won afgelopen weekend zilver op de World Transplant Games in Engeland. Een medaille die voor haar veel meer is dan de beloning voor goed kunnen tafeltennissen.

Haar leven bestaat eigenlijk uit twee delen. Het deel voor en na de levertransplantatie in 1996. ,,Ik leef nu al 23 jaar op reservetijd”, zegt Berdien Lammers (56) erover.
De Heterense is net terug uit Newcastle, waar ze voor de tweede keer meedeed aan de World Transplant Games. ,,Een soort Olympische Spelen voor mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Deze keer met 2300 deelnemers uit 59 landen en 61 deelnemers uit Nederland”, zegt ze.
Zelf speelt Lammers tafeltennis, zowel enkel- als dubbelspel. In die laatste discipline haalde ze, met Hester Elisen, zilver. Alleen de finale werd verloren tegen Iran. ,,Een taaie tegenstander omdat ze nog jong zijn. We spelen in leeftijdscategorieën op basis van de leeftijd van de jongste van het dubbel. Dus als 56-jarige moest ik flink aan de bak.”
Dat laatste is voor Lammers veel meer dan een uitdrukking en dat heeft alles met haar ziekte te maken. Ze werd geboren met de ziekte van Wilson, een aangeboren leverafwijking. Een ziekte die pas op haar 20ste werd vastgesteld.
,,Ik was als kind altijd moe, maar we wisten niet waar dat van kwam. Op school en thuis noemden ze me dat luie meisje. Als tiener lag ik op vrijdag om acht uur ’s avonds al in bed omdat ik uitgeput was. Dat was zwaar, ook vanwege het stempel dat anderen op je plakken. Dat doet iets met je zelfbeeld en zelfvertrouwen.”
Na de diagnose was het voor Lammers wachten op een nieuwe lever. ,,Op het laatst ging het zo slecht, dat het spannend werd wat er eerder zou komen. De dood of die lever.”
Gelukkig voor de Heterense won de lever. ,,We werden op een vrijdagavond in 1996 gebeld, ik moest gelijk naar Groningen komen voor de transplantatie. Daarna werd alles beter. Zelfs toen ik nog in het ziekenhuis lag. In die tijd lag je daar nog weken, maar ik had meteen meer energie. Kon daar bijvoorbeeld trappen op en af lopen zonder uitgeput te raken.”

Zes jaar geleden begon Lammers opnieuw met tafeltennis bij HTTC’71 in haar woonplaats. ,,Het was weer even wennen, maar het ging al snel goed. Zo goed dat ik extra trainingen ging doen bij Stichtig Sport en Transplantatie en me daar zelfs voor de Transplantatie Games plaatste. Soms is tijdens wedstrijden de oude Berdien even terug, die aan haar eigen kunnen twijfelt. Maar dan spreek ik mezelf toe. ‘Je kan het wel, anders zou je hier niet zijn.'”
Over twee jaar zijn er opnieuw Transplant Games in Houston. ,,Daar wil ik bij zijn en meedoen voor goud. Ik heb nu twee keer zilver en één keer brons, die gouden plak ontbreekt nog. Ik ga nu, met een diëtist, afvallen en nog fitter worden. Dan kan ik ook de strijd met die jonkies aan.”

Berdien Lammers met haar medailles. Foto Erik van 't Hullenaar